OBAVJEŠTENJE

                                                                                        Na osnovu člana 13 stav 3 i 28 Zakona o procjeni uticaja na životnu sredinu

                                                                                                                                             („Sl.list CG“, br. 75/18)

                                                                                                    Sekretarijat za  komunalno-stambene poslove  i zaštitu životne sredine

                                                                                                                                                            OPŠTINE BAR

                                                                                                                                                         O B A V J E Š T A V A

                                                                                                                                                ZAINTERESOVANU JAVNOST

da je »Crnogorski telekom a.d.Podgorica « Moskovska br.29, Podgorica, donijeto Rješenje br.14-353/19-UPI-85 od 27.05.2019god. kojim se utvrđuje da je za instalaciju opreme/uređaj za fiksnu telefoniju(outdor kabinet) koji se planira postavljati na lokaciji«Grdovići«  na dijelu katastastarske parceli br.926 KOPečurice  opština Bar ,nije potrebna izrada Elaborata..

U sprovedenom postupku odlučivanja o potrebi procjene uticaja na životnu sredinu utvrdjeno je, uzimajući u obzir raspoloživu dokumentaciju za odlučivanje o potrebi procjene uticaja i podatke o karateristikama planiranog projekta, važeće tehničke normative i standarde propisane realizaciju ove vrste projekta, ne očekuje se negativan uticaj na segmente životne sredine. Pri instaliranju opreme/uređaj za fiksnu telefoniju(outdor kabinet) moraju se primjeniti mjere utvrđene  rješenjem i dokumentacijom za odlučivanje o potrebi procjene uticaja na životnu sredinu, i to:

  1. Dase projekat izvedi u skladu sa tehničkom dokumentacijom i podacima datim u Prilogu 1 i 2 Pravilnika o sadrzaju dokumentacije koja se podnosi uz zahtjev za odlucivanje o potrebi procjene uticaja.
  2. Da se u procesu izgradnje objekta definiše radni prostor i izvrše pripremni radovi na odgovarajući nacin.
  3. Da se tokom izvodenja radova spriječi rasipanje gradevinskog materijala i otpada, odnosno nastali otpadni materijal propisno sakuplja i odlaže na za to predvidenu i odobrenu lokaciju.
  4. Da se u slučaju izlivanja ulja i goriva u zemijište tokom rada gradevinske mehanizacije izvrši sanacija, odnosno remedijacija zagađene površine.
  5. Da se preduzmu preventivne miere zastite u cilju sprecavanja mogucih akcidentnih situacija.
  6. Da se u toku eksploatacije primjenjuju mjere za sprjecavanje, smanjenje ili otklanjanje štetnih uticaja.
  7. Fiksnu pristupnu mrezu instalira u skladu sa vazecim normama i standardima za ovu vrstu objekata.
  8. Prostor na kome se nalazi objekat za smjestaj fiksne pristupne opreme, kao opreme za povezivanje optičkih mreza zastiti i postaviti upozorenje o zabrani pristupa neovalšćenim licima.
  9. Da napravi Uputstvo o akcidentnoj situaciji i sa istim upozna sve zaposlene koji su u funkciji nadgledanja, upravijanja i odrzžavanja. Takode investitor je obavezan da ima stalno pripravnu dežurnu ekipu sluzbe odrzavanja sa pratećim vozilima i opremom.

U postupku odlucivanja ovaj organ je shodno članu 12 Zakona o procjeni uticaja na životnu sredinu, sproveo proceduru obavještavanja zainteresovanih organa i organizacija i javnosti, pri čemu je omogućen javni uvid u podnesenu dokumentaciju i davanje mišljenja. U toku trajanja javnog uvida, koji je trajao od 15.05.2019. godine do 27.05.2019. godine, nije bilo zainteresovanih građana, niti pristiglin primjedbi.

 Nosilac projekta je dužan da ovo rješenje i dokumentaciju za odlučivanje o potrebi procjene uticaja na životnu sredinu stavi na uvid obrađivaču tehničke dokumentacije kako bi se navedene mjere ispoštovale pri izradi tehničke dokumentacije i iste provjerile prilikom tehničke kontrole projekta i tehničkog pregleda objekta.

            Crnogorski telekom a.d.Podgorica, dužno je da pribavi dozvolu odnosno odobrenje za navedeni  projekat, u roku od dvije godine od dana dostavljanja odluke da nije potrebna izrada Elaborata.

Uputstvo o pravnoj zastiti: Protiv ovog rješenja moze se izjaviti žalba Glavnom administratoru u roku od 15 dana od dana dostavijanja istog.