Spomenici kulture

Bogato kulturno-istorijsko nasljeđe Bara i okoline pripada različitim epohama i civilizacijama što se ogleda u obilju spomenika kulture na ovom području.

Registrovanih i kategorizovanih nepokretnih spomenika kulture na teritoriji barske opštine ima 32.

Spomenici prirode

Spomenici prirode na teritoriji Opštine Bar su: rezervati prirode Grmožur i Omerova Gorica, pećine Globočica, Babatuša i Spila, Stara maslina na Mirovici, Park Dvorca kralja Nikole, nacionalni park Skadarsko jezero, Ratac sa Žukotrlicom kao predjeli posebnih prirodnih odlika i šest barskih plaža: Murići i Pješačac na Skadarskom jezeru te Čanj, Sutomore, Gradska plaža i Veliki pijesak na moru.

Kulturno-umjetničke manifestacije

Bar je grad bogat kulturno-umjetničkim i zabavnim manifestacijama koje se održavaju tokom čitave godine i to ne samo u užem gradskom jezgru, već širom barske opštine čime se doprinosi razvoju i valorizaciji svih njenih djelova.

Insitutucije kulture

JU Kulturni centar Bar djeluje kao kompleksna institucija kulture čiji je osnivač Opština Bar, a u čijem sastavu se nalaze: Dom kulture „Vladimir Popović Španac“, Narodna biblioteka i čitaonica „Ivo Vučković“, Umjetnička galerija „Velimir A. Leković“, Zavičajni muzej Bar sa tvrđavom Stari grad, Utvrđenje Besac iznad Virpazar.