Kulturno-umjetničke manifestacije

Bar je grad bogat kulturno-umjetničkim i zabavnim manifestacijama koje se održavaju tokom čitave godine i to ne samo u užem gradskom jezgru, već širom barske opštine čime se doprinosi razvoju i valorizaciji svih njenih djelova.

Kulturne i zabavne manifestacije u Baru su: 

 1. Festival „Barski ljetopis“
 2. Festival”Susreti pod Starom maslinom”
 3. U ime Crvene košulje
 4. Ljeto sa zvijezdama
 5. Maslinijada
 6. Ex Albis Ulivis
 7. Koštanijada
 8. Dani vina i ukljeve
 9. Festival grožđa
 10. Dani Mrkojevića
 11. Spičanska noć
 12. Šušanjska noć
 13. Noć Velikog pijeska
 14. Festival dječijeg teatra „Čedo Dragović“
 15. Svetosavska akademija
 16. Festival „Pjesnik-svetionik”
 17. Street in Art
 18. Art Weekend

Festival „Barski ljetopis“

Festival Barski ljetopis je sveobuhvatna kulturna manifestacija Kulturnog centra Bar, koja promoviše kulturu i vrijedne umjetničke sadržaje karakteristične za Bar i Crnu Goru, i okuplja eminentne stvaraoce iz Crne Gore, regiona i svijeta. Realizuje se kroz programske segmente iz domena pozorišne, muzičke, književne i likovne umjetnosti, kao i multimedijalnog stvaralaštva uključujući i bARS segment koji je posvećen stvaraocima iz Bara i djelima o Baru.

Festival više od tri i po decenije opstaje kao ključna kulturno-umjetnička manifestacija barskog ljeta. Njegujući viševjekovnu tradiciju Bara i duh zajedništva, a osluškujući potrebe modernog doba, Barski ljetopis je davno postao potvrđeni svjedok razvoja crnogorske kulture.

Dosljedan i odan svojoj u začetku profilisanoj suštini i prirodi, Ljetopis uspijeva i da izađe iz svojih pređašnjih okvira, odgovori na potrebe novih stvaralačkih zamaha i sačuva funkciju prepoznatljive umjetničke perspektive crnogorske turističke, kulturne i zabavne scene. Ne zaboravljajući na potencijale i osobenosti prostora na kome je iznikao, Ljetopis neizostavno ostavlja nemjerljiv doprinos konceptu edukativnog turizma u našoj zemlji, pa  tako svoje posjetioce uspješno nalazi i među gostima iz cijelog svijeta.

www.barskiljetopis.me

Međunarodni festival dječjeg i stvaralaštva za djecu „Susreti pod Starom maslinom“

Međunarodni festival dječijeg i stvaralaštva za djecu „Susreti pod Starom maslinom“ održava se tradicionalno od 1987. godine, a posvećen je dječijem svijetu i njihovom stvaralaštvu. Manifestacija posebno biranog imena čuva tradiciju Bara i simboliku višemilenijumskog stabla koja se ogleda u njoj. Svake godine, posebno osmišljen kulturno-umjetnički program uključuje veliki broj učesnika, djecu iz barskih osnovnih škola, dodjelu nagrada najboljima za literarno i likovno stvaralaštvo, nastupe pjesnika – gostiju Festivala, kao i dodjelu titule laureata istaknutim književnim stvaraocima za djecu i mlade za njihov doprinos razvoju dječijeg i stvaralaštva za djecu.

Ljeto sa zvijezdama

Muzička manifestacija „Ljeto sa zvijezdama“ održava se tokom svakog ljeta na Šetalištu kralja Nikole u organizaciji TO Bar. Kao jedan od simbola barske opštine, kada su u pitanju kulturno-zabavne manifestacije, „Ljeto sa zvijezdama“ okuplja izvođače različitih muzičkih žanrova iz Crne Gore i bivših YU republika.

Maslinijada

Tradicionalna međunarodna izložba maslinovog ulja i maslina, manifestacija koja se održava u čast jednog od najpoznatijih proizvoda sa područja barske opštine. Pored predstavljanja maslina, maslinovog ulja, agruma, vina i prozvoda od meda manifestaciju prati i izložba narodnih nošnji i bogat kulturno-zabavni program.