U Budvi je održana dvodnevna konferencija pod nazivom “Dobro upravljanje: spoj principa i pravila”, u organizaciji Međunarodnog republikanskog instituta (IRI)

Ispred Opštine Bar učestvovali su potpredsjednica Opštine Tanja Spičanović, rukovoditeljka Službe za unutrašnju reviziju Ajdina Lavrović i samostalni savjetnik za pravne poslove u Sekretarijatu za komunalno-stambene poslove i saobraćaj Ljubiša Tadić.


Konferencija je organizovana u sklopu projekta “Osnažvanje kapaciteta i procesa za dobro upravljanje u Crnoj Gori” koji IRI sprovodi u partnerstvu sa opštinama Bar, Žabljak, Plav i Prijestonicom Cetinje, te poslaničkim klubovima Skupštine Crne Gore okupljenih oko inicijative “Multipartijski forum za dobro upravljanje”.


Teme konferencije bile su fokusirane na razmatranje konkretnih izazova u implementaciji principa dobrog upravljanja i iniciranju regulatornih mjera koje doprinose većem stepenu otvorenosti uprave na svim nivoima vlasti, a koji se naročito tiču prepoznavanja i sprječavanja korupcije i povećanja uključenosti građana u kreiranje javnih politika.


U okviru pet tematskih panela čula su se vrlo stručna i iskustvena izlaganja brojnih učesnika koji su dolazili iz redova poslanika u Skupštini Crne Gore, lokalnih funkcionera, predstavnika civilnog sektora, inostranih eksperata, kao i rukovodilaca u Vijeću Madrida zaduženih za građansku participaciju i transparentnost, a konferenciji je prisustvovao i ambasador Španije, Manuel Duran.


Od  posebnog značaja je bilo izlaganje direktorice Agencije za sprečavanje korupcije, Jelene Perović, kao i predsjednika Saveta Agencije za zaštitu ličnih podataka i slobodan pristup informacijama, Željka Rutovića.
Potpredsjednica Spičanović je imala izlaganje na temu uticaja vrijednosti i principa koji se zagovaraju kroz Partnerstvo za otvoreno upravljanje (OGP) na dizajniranje javnih politika i optimizaciju servisnih usluga koji su direktno namijenjeni građanima, dok je Ljubiša Tadić govorio o antikorupcijskim mehanizmima i praksama u borbi protiv korupcije na lokalnom nivou.


U sklopu zaključaka konferencije potencirana je potreba za optimizacijom i digitalizacijom procedura putem kojih građani neposredno ostvaruju svoja prava uz veću primjenu načela interoperabilnosti kojeg više zakona prepoznaje i nalaže u smislu pribavljanja podataka po službenoj dužnosti. Na konferenciji je zaključeno da administrativne procedure moraju biti transparentnije, jednostavnije i dostupnije krajnjim korisnicima, što će doprinijeti da čitav sistem djeluje brže i efikasnije, a naročito će biti sužen prostor za koruptivne radnje.