Reagovanje Opštine Bar na saopštenje Željka Kosovića: Barska privreda oslobođena dijela obaveza, ne postoje novi nameti

O ekspertizi stručnjaka iz URE najbolje govori današnji pokušaj predizbornog marketinga kandidata za poslanika koalicije „Crno na bijelo“ Željka Kosovića, koji za poreske obaveze barskih privrednika u doba novog korona virusa krivi dvije odluke kojeje Skupština opštine Bar donijela 2016. godine. 

Odluka o opštinskim nekategorisanim putevima iz 2016. i Odluka o naknadi za korišćenje opštinskih i nekategorisanih puteva donesene u skladu sa zakonima iz te oblasti, i ne predstavljaju nove namete, već postojeće naknade koje se naplaćuju u svim opštinama u Crnoj Gori, od čije naplate Opština ulaže velika sredstva u saobraćajnu infrastrukturu. Ova naknada naplaćivana je i u prethodnoj godini, a prihod ostvaren po tom osnovu prikazan je u završnom računu Opštine Bar koji je usvojen 25. juna ove godine na sjednici Skupštine opštine Bar.

Kosović očito slabo prati pitanja lokalnih javnih finansija, i za to ga demantuju zvanični podaci. Opština Bar ostvaruje rast naplate lokalnih prihoda od 2003. godine, dok je u 2019. godininaplata poreza na nepokretnosti bila rekordna – ostvareno je 6.108.829,80€, ili 89,84% planiranog za tu godinu. Aktuelna lokalna uprava u protekloj godini povećala je i bazu poreskih obveznika za naplatu poreza na nepokretnosti za 70.355m2, što takođe povećava prihode opštinskog budžeta. 

Sve aktivnosti koje smo sprovodili na većem punjenju budžeta daju pozitivne efekte, i u krajnjem stvaraju veću osnovu za finansiranje rada službi i javnih preduzeća, i ulaganja u infrastrukturu i projekte od značaja za sve građana Bara, što očito nailazi na neodobravanje nedobronamjernih pojedinaca. 

Dobra namjera izostala je i u tumačenju rada Opštine povodom aktuelne situacije sa COVID-19 i njegovim uticajem na privredu, gdje smo reagovali maksimalno brzo i efikasno. Opština je među prvima kreirala paket podrške privredi i građanima vrijednosti blizu milion eura, što u potpunosti potvrđuje spremnost Opštine Bar da u izazovnom vremenu i narušenom privrednim tokovima uzrokovanim korona virusom, smanjenjem dažbina privrednicima i produžavanjem rokova za izmirivanje njihovih obaveza prema budžetu, pružimomaksimalnu podršku i pomognemo funkcionisanje privrede u gradu.

Postignuti pozitivni rezultati rada lokalne uprave zavređuju afirmaciju i pohvalu, što bi i sam Kosović, kada se bude tačno informisao, trebao da potvrdi. U suprotnom, njegovo oglašavanje može se tumačiti kao predizborno oglašavanje kandidata sa liste na brzinu sklepane koalicije za cenzus.