Raicevic obisao skolu, đacima prvacima urucio tablete

Predsjednik Opstine Bar Dusan Raicevic urucio je danas tablet uređaje za đake prvake RE populacije, korisnike materijalnog obezbjeđenja porodice i hraniteljskih porodica. On je sa sekretarkom za kulturu, mlade i sport Irinom Dabovic i saradnicima obisao i osnovnu skolu „Blazo Jokov Orlandic” koji pohađa dio đaka ovih kategorija djece.

Opstina Bar za pocetak skolske godine opredijelila je ranije budzetska sredstva predviđena za transfere obrazovanju za investicije u osnovne skole na teritoriji opstine ali i za pomoc kategorijama đaka prvaka koji su u najvecoj potrebi, korisnicima materijalnog obezbjeđena porodice, đacima iz romske i egipcanske populacije i hraniteljskih porodica za koje su obezbijeđeni tablet uređaje.

„Cini me posebno srecnim i zadovoljnim sto smo danas bili u prilici da urucimo prvu donaciju i to u skoli „Blazo Jokov Orlandic“, sa ciljem da se đaci pripreme za aktivnosti koje ce biti realizovane u obrazovnom sistemu za ovu kalendarsku godinu. I ako se nastava odvija redovno, tablet uređaji koji smo im obezbijedili sigurno ce im biti od koristi ako se tokom godine pređe na sistem online nastave.“ kazao je predsjednik Raicevic.

Oni su, zajedno sa direktorom skole Miloradom Bulatovicem obisli i prostorije koje se renoviraju i adaptiraju u skoli, a predsjednik Opstine porucio je da ce lokalna uprava nastaviti da podrzava takve aktivnosti kako bi pomogli i olaksali proces obrazovanja najmlađih sugrađana, narocito osjetljivih kategorija. 

„Bili smo u prilici da posjetimo kancelariju koja zastupa interese djece RE populacije sa kojom u kontinuitetu imamo saradnju i sprovodimo sve one aktivnosti koje su definisane Lokalnim akcionim planom za ovu godinu. Opstina na ovaj nacin salje jasnu poruku da odgovorno i vrlo posveceno prati rad obrazovnih institucija u nasem gradu i shodno finansijskim mogucnostima obezbjeđujemo pomoc za realizaciju programskih aktivnosti ili za adaptaciju objekata u kojima se odvijaju nastavne aktivnosti.“ rekao je predsjednik Opstine.

Razumijevajuci sve izazove i teskoce sa kojima se ovi đaci i njihove porodice suocavaju i uprkos tome ulazu velike napore da se obrazuju, lokalna uprava zeli da pomogne njih i njihove porodice i olaksa im proces obrazovanja kroz adaptaciju prostora za obrazovni proces ali i opremanje modernim tehnologijama.

Podsjecamo da je Opstina izdvojila oko 24.000 eura budzetskih sredstava koje se namjenski doniraju osnovnim skolama ali posebno i Drustvu roditelja djece sa posebnim potrebama,  za poboljsanje uslova boravka đaka i proces nastave u skolskim objektima, za renoviranje ucionica, obnavljanje fasada, sistem grijanja i druge potrebe. Iako su ovakve sanacije osnovnih skola u nadleznosti i obavezi resornog Ministarstva Vlade Crne Gore, kojem objekti i pripadaju, a ne Opstine Bar, prepoznali smo sustinsku vaznost rjesavanja ovog problema i odvojili znacajna sredstva za obezbjeđivanje uslova za normalan proces obrazovanja đacima u nasem gradu.