Raičević: „Inkluzivno i otvoreno društvo temelj napretka našeg grada“; Opština Bar pouzdan partner i oslonac osobama sa invaliditetom

Svečana akademija povodom obilježavanja 75 godina od osnivanja Organizacije slijepih za Bar i Ulcinj, jedne od najstarijih socio – humanitarnih organizacija na teritoriji grada, održana je danas u velikoj sali Opštine Bar.

Prisutne je pozdravio predsjednik Opštine Dušan Raičević koji je, čestitajući ovaj značajan jubilej,  istakao da Organizacija uživa poseban kredibilitet u gradu, te da je stoga i od strane lokalne uprave prepoznata kao nevladina organizacija od posebnog značaja i relevantan partner u unaprijeđenju statusa osoba sa smetnjama vida.

„Ovaj dan je prilika da se još jednom afirmišu ideje, inicijative i ostvarenja nastale djelovanjem Organizacije, a koje su značajno, neposredno i posredno, doprinijele poboljšanju kvalitete života naših sugrađana, njihovom osnaživanju,  socijalnoj inkluziji i integraciji u društvenu zajednicu“, kazao je Raičević.

Uz uvjerenje da je zajedničkim snagama do sada učinjeno mnogo, Raičević je podsjetio na aktivnosti koje je realizovala lokalna uprava u oblasti unaprijeđenja saobraćajne infrastrukture i prilagođavanja potrebama slijepih i slabovidih osoba, a kojima je obezbijeđena njihova veća sigurnost i jednostavniji pristup značajnim lokacijama.

„To je pravac kojim ćemo ići i u narednom periodu  jer želimo biti partner i oslonac svim osobama sa invaliditetom, vjerujući da je inkluzivno i otvoreno društvo temelj napretka našeg grada i zajednice“, poručio je Raičević kome je, povodom jubileja,  uručeno posebno priznanje za nesebičnu podršku i doprinos radu organizacije.

Pored posebnih priznanja, Organizacija je  dodijelila i Povelje humanosti institucijama, medijskim kućama, preduzećima i pojedinicima. U ime Opštine Bar, Povelju je primila potpredsjednica Tanja Spičanović.

 Predsjednik Organizacije slijepih za Bar i Ulcinj Veselin Joketić je predstavio rad organizacije osnovane 1948. godine, koja danas, kroz realizaciju projekata u najrazličitijim oblastima djelovanja, predstavlja primjer zajednici osoba sa invaliditetom, ne samo u Crnoj Gori, već i šire. On je uputio zahvalnost svima koji su doprinijeli njenom rastu i razvoju,uz želje da plodotvorna dosadašnja saradnja bude nastavljena.