Predsjednik Opštine Bar i Upravnog odbora Zajednice opština Crne Gore Dušan Raičević primio je delegaciju Mongolije odnosno Provincije Darkhan-Uul

Predsjednik Opštine Bar i Upravnog odbora Zajednice opština Crne Gore Dušan Raičević primio je delegaciju Mongolije odnosno Provincije Darkhan-Uul koja je u višednevnoj posjeti Crnoj Gori kroz „Friendship project“ u okviru Međuregionalnog Darkhan – EU Foruma.

Uz iskazano obostrano zadovoljstvo, posebno imajući u vidu da je delegacija Opštine Bar na čelu sa Raičevićem prethodno posjetila Mongoliju, ova posjeta je prilika da se prezentuju privredni, turistički i prirodni potencijali kako opštine Bar tako i Crne Gore.

Ovom prilikom potpisano je Pismo namjere o saradnji između Opštine Bar i Provincije Darkhan-Uul iz Mongolije kojim se predviđa podrška i promocija razvoju inovativnih pristupa i programa u oblastima od zajedničkog interesa, kao i razmjena međusobnih iskustava sa ciljem unaprjeđenja lokalne uprave. Osim toga, predviđeno je definisanje zajedničkih interesa koji će rezultirati novima inicijativama za jačanje prijateljskog partnerstva između dva grada, i finalno, pružanje znanja i podrške u programima koje sprovodi lokalna uprava.

Na sastanku su predstavljeni rezultati Opštine Bar u prethodnom petogodišnjem periodu posebno u oblasti jačanja privatnog biznisa, start-up preduzeća sa posebnim akcentom na preduzetništvo za koje će u narednoj godini biti opredijeljeno 400.000 eura uz žensko preduzetništvo za koje je budžetom za 2024. godinu planiran iznos od 100.000 eura.

Ova posjeta viđena je kao kvalitetna prilika da se razmjene iskustva koja će pomoći objema upravama da adekvatno odgovore na izazove i kreiraju bolje uslove za razvoj biznis ambijenta.