Opština Bar obilježila je Dan Evrope 9. maj nizom aktivnost

Opština Bar obilježila je Dan Evrope 9. maj nizom aktivnosti. Ovogodišnji “Evropski đir” krenuo je baš iz Bara a u saradnji Opštine sa Ministarstvom evropskih poslova uz podršku Delegacije EU u sklopu EU4ME programa.

Ova inicijativa insipriše različite vidove kulturnog i društvenog života sa ciljem jačanja evropskog duha i identiteta u gradovima širom Evrope, a Bar se tradicionalno pridružuje ovoj međunarodnoj mreži događaja.

”Evropski đir na Vrsutu” u saradnji sa OŠ “Blažo Jokov Orlandić” okupio je preko 100 učesnika u cilju promocije zajedništva kroz druženje, jačanja ekološke svijesti i upoznavanja prirodne i kulturno-istorijske baštine grada koja pripada evropskoj tradiciji.

Na vrhu Vrsute uz pogled na barske obale, održana je edukativna radionica za učesnike “Pričajmo o EU” nakon čega su simbolično zasađene nove mlade sadnice na ovom planinskom vrhu. Učesnici su posjetili i spomenik podignut u čast Barske bitne na Tuđemilima gdje su razgovarali o bogatoj barskoj istoriji i značaju ove bitke za uspostavljanje prve crnogorske države i svih vrijednosti koje vezuju modernu Crnu Goru za EU.

Osim predavača iz loklane uprave, okupljene je u ime Delegacije EU pozdravila Agata Stasiak koja se zahvalila Opštini Bar što doprinosi jačanju evropskih vrijednosti.

Takođe na šetalištu Kralja Nikole ispred galerije “Velimir A. Leković” upriličene su edukativne radionice za djecu u okviru kojih je održan kviz “Simboli EU” ali i igra povezivanja objekata iz 27 zemalja članica EU kroz koje su najmlađi zajedno sa roditeljima dodatno upoznali druge države Evrope i njihove kulture.

Nakon toga održana je likovna radionica i tom prilikom oslikavane su zastave EU i Opštine Bar nakon čega sus vim učesnicima podijeljeni pokloni. Okupljene učenike pozdravili su potpredsjednica Opštine Tanja Spičanović i Miloš Marković direktor direktorata u Ministarstvu evropskih poslova.

U sklopu serije događaja kojim se slavi evropska kultura i zajedništvo Crne Gore i EU, 13. maja biće upriličen“Koncert filmske muzike” u produkciji JU “Crnogorska kinoteka”, u partnerstvu sa JU “Kulturni centar Bar”.

Koncert će se održati u sali Doma kulture sa početkom u 20h.