Zasijedao Savjet za ekonomski razvoj Opstine Bar: Lokalna uprava i privreda da djeluju usaglaseno

Savjet za ekonomski razvoj Opstine Bar odrzao je drugu redovnu sjednicu na kojoj su razmatrana tekuca pitanja iz djelokruga rada ovog tijela. Savjet je zasijedao uoci odrzavanja 26. sjednice Skupstine Opstine Bar koja ce se odrzati u cetvrtak i na kojoj ce se raspravljati o Polugodisnjem izvjestaju o ukupno ostvarenim primicima i ukupno izvrsenim izdacima kao i o Izvjestaju o sprovođenju Strateskog plana razvoja Opstine Bar 2020-2025. Sjednici kojom je presjedavala predsjednica Savjeta Anita Radulovic prisustvovao je i predsjednik Opstine Dusan Raicevic.

Nadleznosti ovog Savjeta jeste da prati procese vazne za jacanje ekonomske mobilnosti i pristupacnosti lokalne uprave te da analizira i identifikuje sve barijere za dalji razvoj na osnovu kojih daje preporuke Opstini i Skupstini Opstine na koji nacin i sa kojim instrumentima unaprijediti poslovanje i konkurentnost lokalne zajednice.Savjet je razmatrao kreiranje opseznog istrazivanja o lokalnoj privredi koje ce biti osnov za konkretno djelovanje u narednom periodu i jacnje saradnje Opstine sa privredom. Istrazivanje bi rezultiralo sirokom ali i segmentiranom bazom podataka o kljucnim razvojim granama barske ekonomije, primarnim pravcima djelovanja i stvaranjem jasne slike o stanju u barskoj privredi po oblastima, velicini i strukturi svih preduzeca.

Ovo bi pomoglo da privreda djeluje usklađeno sa lokalnom upravom u pravcu snaznijeg razvoja ukupne ekonomije grada sto bi rezultirali odrzivom poboljsanju kvaliteta zivota svih građana.Na savjetu se rapravljalo i o drugim vaznim izazovima barske privrede, narocito u periodu epidemije izazvane korona virusom gdje je i pozdravljen sav napor koji je Opstina Bar ulozila da podrzi lokalne privredne subjekte da prevaziđu posljedice krize.

Opstina kao servis građana i lokalne zajednice zeli da zauzme proaktivnu ulogu u ostvarenju svih razvojnih potencijala i da kao aktivni ucesnik u drustveno-ekonomskim procesima ohrabri i omoguci svima unapređenje konkuretnosti, jacanje poslovnih kapaciteta, kreiranje lokalnih razvojnih politika ali i eliminsanje biznis barijera kroz direktno ucesce privrednika u procesima kreiranja odluka.