Turizam

Začeci turizma na području barske opštine datiraju još iz XVIII vijeka, kada su čari sela Gorn-ja Brca i današnjeg Sutomora otkrile, ni manje ni više, nego mletačke kontese.

Blaga mediteranska klima, ljekovitost morske vode i pješčanih plaža, izuzetna arhitektonsko-ambijentalna cjelina ovog mjesta, palate urađene od kamena i ukrašene detaljima od kovanog gvožđa, nakon mondenskog svijeta sredinom 18. vijeka, pružile su odmor prvim organizovanim grupama turista 1890. godine iz sadašnje Česke i Slovačke.

Početkom 20. vijeka, tačnije 1909. godine izgrađen je prvi turistički objekat u Baru, hotel “Ma­rina”, koji je služio za potrebe italijanske mornarice. Ovaj hotel imao je 60-ak različitih prostorija i bio je u funkciji do 1947. godine.

Tridesetih godina izgrađeni su hoteli “Dekleva” i “Jugoslavija”. Dok je hotel “Jugoslavija” imao samo dvije sobe, hotel “Dekleva” je imao 20 soba sa pogledom na more, salu, restoran, veliku baštu i terasu. To je zapravo bio hotel – sanatorijum, čiji su gosti većinom bili iz Srbije.

Početkom 50-ih godina, smještajni kapaciteti bili su hotel “Rumija” (pređašnja “Dekleva”), hotel “Sozina” (nekadašnja škola), kao i nekoliko kampova u Sutomoru i Žukotrlici koji su naročito privlačili mlađu populaciju – ferijalce iz Srbije.

Izgradnjom pruge Bar – Titograd 1957. godine počinje razvoj vikend turizma, odnosno, gradnja vikend kuća. U tom periodu gradi se i prvi društveno-turistički objekat, odmaraliste Sindikata Crne Gore, na čijem mjestu je kasnije napravljen hotel “Juzno more”. U narednim decenijama, dolazi do ekspanzije broja hotela (“Agava” 1966, “13 jul” 1966, “Korali” 1969, “Nikšić” 1970, “Inex” 1971.).

Barska rivijera danas raspolaže sa oko 4.000 smještajnih jedinica u hotelima, oko 2.000 ležaja u turističkim naseljima, oko 1.000 ležaja u odmaralištima i preko 25000 ležaja u privatnom smještaju .