Biografija – Radomir Novaković

Rodjen 16.aprila 1973. godine u Nišu, Srbija.

Osnovnu i srednju školu završio u Baru, a višu poslovnu školu u Nišu.

Gotovo dvije decenije jedan je od vodećih privrednika Bara, regionalno poznat po svom lancu prodavnica sportske garderobe, obuće i opreme. U posao sa trgovinom sportskom opremom nije ušao slučajno: Novaković je u mladosti bio uspješni sportista – majstor je džudoa, nosilac crnog pojasa i osvajač bronzane medalje na šampionatu Jugoslavije 1993. godine u kategorije 95kg i više.

Od 1997-2014. godine je osnivač i izvršni direktor firme „Padrino-Mont“ DOO Bar, a od 24.05.2016. godine – 09.07.2018. godine obavlja funkciju predsjednika Skupštine Opštine Bar, trenutno se nalazi na funkciji potpredsjednika Opštine Bar i predsjednika partije Biram Crnu Goru.

Osim kao uspješan privrednik i sportista, u rodnom gradu i Crnoj Gori poznat je kao humanista i filantrop. Za podršku zajednici iskazanu kroz odnos prema zaposlenima, podršku razvoju sporta i pružanjem pomoći najranjivijim grupama 2014. godine nagrađen je prestižnim priznanjem „Iskra“.

Pored podrške desetinama sportskih klubova i individualnim sportistima, Novaković je poznat i kao sponzor brojnih naučnih, životopisnih i beletrističkih publikacija, muzičkih događaja i sportskih manifestacija. Novaković je uspješan i kinolog: predsjednik je Nacionalnog kluba srednjeazijskih ovčara, vlasnik uzgajivačnice Cakan Montenegro iz koje su izašli i tri svjetska prvaka.

Poznat je i kao nesebični donator svoje pravoslavne crkve, ali i po spremnosti da podrži sve druge vjerske institucije njegujući i tako, u svojstvu građanina, duh multikulturalnosti i multikonfesionalnosti rodnog grada zbog čega je u svim zajednicama prihvaćen kao iskreni prijatelj.