Čestitka predsjednika Skupštine opštine Bar povodom Dana nezavisnosti

Uvaženi sugrađani i sugrađanke želim da vam čestitam 21. maj – Dan nezavisnosti Crne Gore, dan kada je rođena moderna građanska Crna Gora, danas članica NATO saveza i prva sljedeća članica Evropske unije.

Iako Crna Gora nije velesila po broju stanovnika i veličini teritorije, Crna Gora je prije 18 godina položila zahtjevan ispit demokratske zrelosti jednog društva, i pokazala kako se kroz saradnju sa partnerima iz Evrope i cijelog svijeta može sprovesti demokratski proces u kome će krajnji pobjednici biti očuvanje mira i stabilnosti u Crnoj Gori i regionu.

Bio je to snažan test crnogorske građanske svijesti, i svi naši građani, bez obzira za koju opciju  su glasali taj dan poslali su poruku cijelom svijetu i balkanskim susjedima da građanska Crna Gora živi, da može da bude pozitivan primjer ratom razorenog Balkana, da je moguće stati rame uz rame sa civilizovanim zemljama i baštiniti prakse najrazvijenih demokratskih zemalja svijeta.

Danas smo svjedoci da se upravo to građansko biće Crne Gore nastoji razoriti kroz perfidne igre partija koje se samo na papiru zalažu za evropske integracije, dok postupcima iza kulisa nastoje prikazati Crnu Goru kao nepouzdanog partnera kako bi nas vratili u njihov prirodan ambijent devedesetih godina.

Ipak, naš građanski duh i duh slobodarske Crne Gore će im jasno poslati poruku da to neće proći, da ovdje žive potomci slobodnih ljudi koji ne služe tuđim interesima kao sužnji i ne ljube lance već gledaju u budućnost u kojoj građanska, multietnička i hrabra Crna Gora pobjeđuju.

A naš Bar, koji je izdržao nalete raznih samozvanih oslobodilaca i dalje nam jasno obasjava taj put i pokazuje pravac kojim treba ići da bismo očuvali našu društvenu i političku zajednicu kao naprednu, zasnovanu na jednakosti, slobodnu i ponosnu.

Da je vječna Crna Gora

PREDSJEDNIK SKUPŠTINE OPŠTINE BAR

Branislav Nenezić