Kultura

Kultura u Baru

Bogato kulturno-istorijsko nasljeđe Bara i okoline pripada različitim epohama i civilizacijama. Bilo bi jako teško pobrojati sve one izuzetne spomenike koje Bar ima, zato spominjemo samo neke od njih.

sl. 15 barski trikonhos

Jedan od najstarijih spomenika na ovom području, i ujedno najstariji hrišćanski vjerski objekat u Crnoj Gori, je barski trikonhos iz VI vijeka, čiji se ostaci nalaze u centru grada. Ovdje je u drugoj polovini XII vijeka nastao i „Ljetopis popa Dukljanina”, najznačajnije književno-istorijsko djelo srednjeg vijeka na ovim prostorima.

Na samo nekoliko kilometara od gradskog jezgra, na poluostrvu Ratac, sl. 8 manastir bogorodice ratackeizmeđu Bara i Sutomora, nalaze se ostaci velikog manastirskog kompleksa Bogorodice Ratačke koji je pripadao benediktinskom redu, a pretpostavlja se da je osnovan u IX vijeku.

Nedaleko od Sutomora nalazi se i djelimično očuvana tvrđava Nehaj, koju su koristili i Mlečani i Osmanlije. Kao utvrđeni mletački grad, Nehaj se u pisanim izvorima prvi put pominje u XVI vijeku kao Fortezza dei Spizi. Barskoj opštini takođe pripadaju i prelijepe crkve i manastiri, koje su podignute u vrijeme Balšića (XIV-XV vijek), na ostrvima na Skadarskom jezeru: Beška, Moračnik, Starčevo…

Bar je jedan od malobrojnih gradova koji se može pohvaliti sa nekoliko crkava koje predstavljaju rjedak religijsko-sociološki fenomen. Naime ove crkve su podjednako koristili pripadnici obje hrišćanske konfesije – pravoslavci i katolici.

Od kulturno-istorijskih spomenika u Baru zasigurno najviše pažnje privlači dvorac kralja Nikole iz XIX vijeka. Izgrađen neposredno uz morsku obalu, danas je dom Zavičajnog muzeja u kome su pohranjeni najznačajniji arheološki nalazi sa ovog područja. U muzeju je sačuvan originalan izgled nekih prostorija, a okružen je prelijepom botaničkom baštom u kojoj je, još u doba kralja Nikole, posađeno drveće sa svih strana svijeta.

Stara maslina na Mirovici je spomenik prirode po kome je Bar prepoznatljiv. Vjeruje se da je stara više od 2000 godina, i jedno je od najstarijih stabala maslina na svijetu. Nekada su se pod ovom maslinom okupljale zavađene porodice i tu se mirile – otuda i naziv Mirovica.

Kulturne manifestacije

1. Novogodišnja noć -januar

2.Svetosavska akademija-maj

3.Festival Teatar “Čedo Dragović”-maj

4.Vidivdansko veče-jun

5.Festival Barski ljetopis-jul/avgust

6.Ljeto sa zvijezdama-jul/avgust

7.Crvene košulje-sjećanje na strijeljane u NOR-u-jul

8.Hodočašće u slavu Stare masline-jul

9.Koštanijada-oktobar

10.Međunarodni TV Festival-poslednja sedmica oktobra

11.Festival”Susreti pod Starom maslinom”-novembar

12.Maslinijada-decembar

13.Dani vina i ukljeve-decembar/januar

Kulturne institucije

KULTURNI CENTAR – BAR

J. Tomasevica 57   313-810   312-431

 

DOM KULTURE

VLADIMIR POPOVIC – SPANAC

– U okviru Doma kulture nalaze se bioskopska – pozorisna sala sa 650 sjedista i ljetnja pozornica sa 1.000 mjesta, kao i nekoliko manjih sala za odrzavanje seminara, tribina. Takole, u holu Doma kulture, funkcionise “Mala scena – Godo” namijenjena organizovanju kamernih formi.

  1. Tomasevica 57 311-586

 

ZAVICAJNI MUZEJ DVORAC KRALJA NIKOLE

  • Raspolaze sa etnoloskom, arheoloskom i prirodnjackom zbirkom, kao i memorijalom kralja Nikole. U njemu je smjestena i koncertna, balska dvorana, atraktivna za razne stvaralacke izraze (izlozbe, koncerte, knizevne veceri…)
  1. Tomasevica 57 314-079

 

UMJETNICKA GALERIJA VELIMIR A. LEKOVIC

  • Raspolaze sa dva velika, ekskluzivna, izlozbena prostora.
  1. Tomasevica 57 315-998

 

NARODNA BIBLIOTEKA I CITAONICA IVO VUCKOVIC

– Raspolaze sa preko 70.000 monografskih i serijalnih publikacija koje na najbolji nacin reprezentuju savremeni prostor citaonice s mogucnoscu koriscenja informaticke opreme.

  1. Tomasevica 57 311-031

 

UMJETNICKI KLUB “VEGA”

Marsala Tita 13

313-696

 

UMJETNICKA GALERIJA “VIR”

Virpazar

020/711-123

 

GALERIJA “ART STOYANOVIC”

Makedonska G-18

 

GALERIJA “ATELJE”

Kod “Kace”